Nákup on-line 24/7 Způsoby dopravy Vyzvednutí/rezervace Způsoby platby Výhody s HIT kartou Výprodejové trháky Aktuální akce
Chlebníky, dřevo, hliník, koš, v XXXLutz.

Chlebníky & boxy na pečivo

Chléb je základní potravinou. Aby zůstal dlouho čerstvý, měl by se uchovávat v chlebníku nebo jiné nádobě na pečivo.

Čerstvý chléb vždy vydává vlhkost. Dřevo je díky antibakteriálnímu působení ideálním materiálem pro chlebník, protože v něm chléb tak rychle nevyschne. U boxů z umělé hmoty je důležité větrání, abyste předešli tvorbě plísně. Chlebníky z nerezu jsou nejen opticky pěkné, ale i snadné na údržbu. Ale i u těchto modelů si musíte dát pozor na dostatečné provětrání.

Proč pečivo v chlebníku vydrží déle čerstvé?

Přímo z pekárny nebo čerstvě vytažené z trouby chutná pečivo nejlépe. Ale i později si můžete užívat jeho chuť, pokud ho však správně skladujete. Ideální podmínky pro dlouhou čerstvost nabízí chlebník. Speciální boxy na chleba totiž zabraňují nežádoucím jevům: rychlému vyschnutí, tuhosti nebo dokonce plísni. Proč k tomu vlastně při špatném skladování dochází? Chléb časem vydává vlhkost, kterou získal při pečení, zatímco střídka uvnitř vysychá a kůrka nejprve změkne a poté ztvrdne. Jinak řečeno: chléb se potí. Vzniklá vlhkost musí při skladování někudy uniknout. Chlebníky se proto vyrábí buď z prodyšných materiálů, nebo jsou vybavené větráním.

Tipy na skladování chleba v chlebníku

Tradiční chlebníky jsou vyrobené ze dřeva, protože přírodní cestou zabraňují vzniku plísní. Póry dřeva navíc pojmou vlhkost. Pokud je ale chlebník vyrobený jen ze dřeva, vysouší se chléb a pečivo rychleji. Proto by se měl chléb vždy nejprve zabalit do papírového sáčku a poté vložit do chlebníku. To platí i pro boxy na pečivo z kovu a umělé hmoty. Ty navíc nejsou prodyšné, proto je výhodou, pokud mají alespoň víko ze dřeva, které zároveň poslouží jako prkénko na krájení. Aby byl požitek z chleba kompletní, chybí už jen nůž na pečivo. Elegantně působí chlebníky s posuvným víkem ze skla – moderní varianta k rustikálnímu dřevěnému chlebníku. Chlebník je ideální umístit na suché místo na pracovní ploše, co nejdále od zdroje tepla jako sporáku, mikrovlnné trouby nebo okna. I v ledničce pečivo rychle vyschne, pokojová teplota pro optimální klima pečiva je kolem 20 °C. Drobky byste měli z chlebníku pravidelně vysypávat a nádobu každé dva týdny vymýt octovou vodou. Tak si můžete pečivo nebo koláče optimálně vychutnat a mít dlouhou radost ze své chlebníku.

Kupte boxy na chléb & chlebníky online

Ze dřeva, v moderní kombinaci kovu a dřeva s průhledným okénkem nebo jako tradiční rolovací chlebník: v e-shopu i na našich pobočkách nabízíme velký výběr chlebníků a boxů na pečivo, ve kterých zůstane pečivo zaručeně čerstvé!