Nákup on-line 24/7 Způsoby dopravy Vyzvednutí/rezervace Způsoby platby Výhody s HIT kartou Výprodejové trháky Aktuální akce
Kuchyňské prkénko z masivního dřeva

Kuchyňská prkénka

K porcování masa, krájení chleba nebo zeleniny a ovoce: prkénka na krájení jsou nepostradatelným pomocníkem v každé kuchyni – nejlépe je mít jich hned několik pro různé druhy potravin. XXXLutz nabízí kvalitní prkénka na krájení v různých velikostech, materiálech, se žlábky i úchyty.

Dřevěná prkénka na krájení jsou osvědčenou klasikou. Akácie, mango, bambus nebo sheesham přesvědčí hned třemi aspekty: šetří čepel, jsou příjemné na dotek a vynikne struktura dřeva. Prkénka z umělé hmoty jsou zase odolná proti mytí v myčce, mají neutrální zápach a jsou cenově výhodnější.

Prkénka na krájení jako perfektní podložka

O rychlosti, jakou profesionální kuchaři krájí nožem, si můžou mnozí z nás nechat jen zdát. Proto patří krájení spíše k neoblíbeným činnostem v kuchyni. Aby to přesto šlo rychle od ruky, zaleží nejen na správném kuchyňském noži, ale i na prkénku na krájení. Z hygienických důvodů byste měli doma mít pro každý druh potraviny vlastní prkénko: pro maso a ryby, další na ovoce a zeleninu, dále na chleba a pečivo a jedno na silně aromatické potraviny jako česnek a cibuli. Tak se nepřenáší bakterie ze syrového masa a zápachy na další potraviny.

Klasické dřevěné prkénko

Dřevěná kuchyňská prkénka jsou příjemná na dotyk a svým přírodním vzhledem vnesou teplo do kuchyně. Mnoho druhů dřeva jako buk, javor nebo bambus obsahují antibakteriálně působící třísloviny, které výrazně přispívají k hygieně dřevěných prkének. Nicméně potřebují dřevěná prkénka i více péče, protože se musí omývat ručně a pravidelně impregnovat stolním olejem. Práce navíc se ale vyplatí, protože prkénka ze dřeva chrání čepele kuchyňských nožů. Před každým dalším použitím by se ale měla řádně vysušit, aby se ve zbylé vlhkosti netvořily zárodky plísní. Větší řezy v prkénku nebo vzniklá zabarvení lze obrousit.

  •   pro ovoce, zeleninu a chleba
  •   šetří čepel nožů
  •   přírodně antibakteriální

Umění krájení na prkénku z umělé hmoty

Na rozdíl od dřevěných prkének na krájení lze ta z umělé hmoty mýt v myčce nádobí až na 60 °C. Proto jsou vhodná pro maso, ryby nebo jiné potraviny s intenzivním aroma. Tip pro cibuli a česnek: prkénko před krájením krátce omýt studenou vodou nebo po krájení potřít citrónem. Při hlubších řezech je prkénko ovšem nutné vyměnit.

  •   pro maso, ryby a silně zapáchající potraviny
  •   malá hmotnost
  •   snadné na údržbu
  •   nevstřebává barvu ani zápachy
  •   cenově výhodné

Abyste prkénka pro různý účel použití od sebe rozeznali na první pohled, je nejlepší si pořídit různé barvy. U vodnatých potravin je výhodou, pokud má prkénko záchytné žlábky. Praktické prkénko z umělé hmoty nebo kvalitní dřevěné prkénko: e-shop XXXLutz nabízí velký výběr vhodných prkének pro všechny druhy krájení!