Nákup on-line 24/7 Způsoby dopravy Vyzvednutí/rezervace Způsoby platby Výhody s HIT kartou Výprodejové trháky Aktuální akce
Asijská kuchyně u vás doma, wok z XXXLutz.

Pánve wok pro fanoušky asijské kuchyně

V Asii jsou hvězdami sporáků – a i u nás se s pánvemi wok čím dál víc vaří. Jejich zvláštností jsou různé teplotní zóny: maso lze prudce opéct na horkém dně pánve, zatímco zelenina zůstane ochráněná na jejích „chladnějších“ okrajích.

Rozdíl mezi tradičním wokem a pánví wok spočívá v ploše dna. U pánví wok je plošší, a hodí se tak ideálně na moderní sporáky. Kdo má doma plynový sporák, měl by si raději pořídit klasický wok.

Wok – speciální pánev z Číny

Asijská kuchyně nás obohatila nejen o rýži, ale i o wok. Toto nádobí bylo vynalezeno asi před 3000 lety v jižní Číně, aby se díky kratší době dušení ušetřilo topné dřevo. Díky této výhodě se wok – v kantonštině název pro „vařící přístroj“ – stal úspěchem na celém asijském území. V dnešní době jeho oblíbenost stoupá i v západní kultuře. Zde zaujme i svou zvláštní formou: klasický wok je půlkruhový, s průměrem minimálně 30 cm. Díky vypouklému tvaru se teplo na jeho stěnách rozdílně rozprostírá, a tak vznikají různé teplotní zóny. Na nejhlubším bodu je wok velmi rychle horký, zatímco teplota směrem nahoru k okrajům klesá. To usnadňuje přípravu surovin s různým časem dušení. Například maso se na dně prudce osmaží, zatímco citlivé potraviny jako zelenina se připraví šetrně na stěnách woku.

Pánev wok jako adaptace klasického woku

Tradičním způsobem se wok používá na otevřeném ohni. V evropských kuchyních to funguje podobně jen na plynových sporácích. Aby se s wokem mohlo vařit i na běžných elektrických nebo indukčních sporácích, musí se použít nástavec nebo wok pánev s plochým dnem, která byla vyvinuta jako náhrada pro klasický wok. Mnoho wok pánví je nabízeno i s poklicí. Co se týká materiálu, dominuje ušlechtilá ocel nebo hliníkové modely s moderním nepřilnavým povrchem. Wok pánev tak lze umývat ručně nebo v myčce nádobí.

Asijský univerzální pomocník – vařit s wokem

Pro klasickou přípravu ve woku se všechny suroviny nakrájí najemno, rychle za sebou se do něj vloží a při silné teplotě a za občasného míchání krátce podusí. Wok musí být zahřátý na tolik, že kapky vody po povrchu „tančí“, místo aby se vypařovaly. Tato metoda dušení je bez tuku a velmi šetrná, takže zůstanou zachovány živiny a aroma. Wok pánve lze využít i pro další techniky vaření:

  •   dušení
  •   smažení
  •   fritování

Wok je opravdový multitalent, který by neměl chybět ani v té nejmenší domácnosti. Dopřejte si i vy trochu asijské kuchyně u vás doma a objednejte si vhodný wok či wok pánev jednoduše v e-shopu XXXLutz!