Digestoře
Filtrovat
0 produktů
0 produktů
Pro váš výběr nejsou žádné výsledky.
Zkuste to s méně filtry znovu.
Digestoře – pro čistý vzduch v kuchyni
Na horkých plotýnkách to bublá a syčí. Ve vzduchu jsou cítit tuky, vodní páry a pachy jídla. Díky digestoři tam nezůstávají dlouho. Digestoře existují v mnoha provedeních. Ať už hledáte prostorově úspornou podstavnou digestoř, moderní ostrůvkovou digestoř nebo nástěnnou či stropní digestoř – v našem sortimentu najdete to, co hledáte.
Jaké existují typy digestoří?
Díky digestoři zmizí kuchyňské pachy, výpary z vaření a tuk ze smažení jako mávnutím kouzelného proutku. U nás zjistíte, z jakých nepostradatelných společníků sporáků a varných desek si můžete vybrat vhodný model. Zařízení označovaná v technickém žargonu jako „odsavače par“ se v zásadě liší způsobem instalace. V závislosti na provedení může být digestoř integrována do nástěnné skříňky (vestavné digestoře: ploché digestoře a podstavné digestoře), namontována nad volně stojící kuchyňský ostrůvek (závěsné a ostrůvkové digestoře) nebo připevněna ke stěně (šikmé digestoře a klasické nástěnné digestoře).
Přeskočit úsek
Integrované digestoře: skrytá sací síla
Pokud chcete mít uzavřenou přední část kuchyně bez vizuálních rušivých prvků, doporučujeme snadno instalovatelnou digestoř. Podstavné a ploché digestoře a ventilátorové moduly jsou téměř neviditelné, a navíc nabízejí možnost vytvoření úložného prostoru nad varnou deskou na kořenky, které jsou schované za záklopkou nebo dvířky. Výsuvné digestoře mají skleněnou zástěnu, která vám při vaření umožní nahlížet shora do hrnců a pánví. Jiné zcela zmizí v horní skříňce, takže ani nejsou nápadné.
Nástěnné (komínové) digestoře: zařízení pro odtah a recirkulaci vzduchu
Pokud je k dispozici dostatek místa a digestoř může vyniknout jako moderní zařizovací prvek, je design nástěnné digestoře velmi oblíbený. Tyto digestoře se montují přímo nad varnou desku, aby se dosáhlo maximální účinnosti odsávání a redukce zápachu.
Speciální variantou je šikmá digestoř nebo plochá digestoř, která nevyčnívá vodorovně do místnosti. Pokud je digestoř plochá, promyšlený design umožňuje i vyšším lidem nahlížet do hrnců a pánví na zadních varných deskách, aniž by si narazili čelo.
Speciální variantou je šikmá digestoř nebo plochá digestoř, která nevyčnívá vodorovně do místnosti. Pokud je digestoř plochá, promyšlený design umožňuje i vyšším lidem nahlížet do hrnců a pánví na zadních varných deskách, aniž by si narazili čelo.
Ostrůvkové digestoře: volný výběr místa
Pro kuchyňský ostrůvek je ostrůvková digestoř ideálním řešením. Je umístěna na stropě nad místem, kde stoupají výpary, a směrově je zachycuje. Zvláště stylovou variantou je závěsná digestoř, která visí na kovových lankách. Vlastní digestoř je kostka nebo krychle z kovu – většinou z nerezové oceli – která se vznáší nad sporákem jako úžasný designový objekt. Oblíbenými barevnými variantami jsou digestoře v černé nebo šedé barvě.
Jak digestoř funguje: recirkulace nebo odsávání vzduchu?
V zásadě existují dva typy provozu digestoří: recirkulace vzduchu a odsávání vzduchu. Rozhodujícím faktorem pro druhou možnost je, zda lze výpary odvést ven. Modely nejnovější generace kombinují obě funkce v jednom zařízení, a jsou tak velmi flexibilní. U závěsných digestoří není díky speciálnímu způsobu montáže zapotřebí žádný odvzdušňovací kanál.
Uzavřený systém s digestoří: recirkulace vzduchu
Při provozu recirkulační digestoře, tj. digestoře bez odtahu, jsou výpary z vaření nasávány ventilátorem, procházejí tukovým filtrem a po čištění se uvolňují zpět do místnosti. K zachycení pachů se používají filtry s aktivním uhlím. Uzavřený okruh bez výměny s venkovním vzduchem sice zamezuje tepelným ztrátám, ale bezodtahovou digestoř byste měli nechat dále běžet a také větrat, aby se z místnosti dostala přebytečná vlhkost.
Průlom s digestoří: odsávání vzduchu
Pokud digestoř používá metodu odsávání vzduchu, jsou výpary odváděny ven. Proto musí být potrubí vyvedeno na vnější stěnu nebo na střechu. V mnoha kuchyních je takové zařízení již zabudováno ve zdivu, možné je i dodatečné položení potrubí. Na rozdíl od systému recirkulace vzduchu se systém odsávání vzduchu díky dané výměně vzduchu obejde bez filtru s aktivním uhlím, z tohoto důvodu se vyznačuje nižší hlučností.
Dilema u digestoře: jak vysoko by měla viset?
Bez ohledu na druh provozu je třeba při instalaci digestoří dodržet minimální vzdálenost mezi varnou deskou a digestoří uvedenou v návodu k obsluze – u elektrických sporáků je zpravidla doporučená hodnota minimálně 45 cm až 65 cm. U plynových sporáků s otevřeným plamenem musí být mezi digestoří a plotýnkou dodržena vzdálenost nejméně 65 cm. S rostoucí vzdáleností logicky klesá sací síla. Zde je tedy důležité najít kompromis mezi vlastní velikostí těla a požadovanou úrovní výkonu. Nejlépe je vhodné vzít tuto skutečnost v úvahu již při plánování vybavení vaší kuchyně.
Účinnost digestoře: co je třeba zohlednit?
Výkon Q digestoří, které jako příslušenství sporáků a trub zajišťují příjemné podmínky v kuchyni, se vztahuje k objemu místnosti V (plocha x výška) a rychlosti výměny vzduchu f. Ukazatel f udává, jak často je nutná cirkulace vzduchu v místnosti během jedné hodiny. Z toho vyplývá následující vzorec jako pravidlo:
Q = V x f
Při podlahové ploše 20 m², výšce místnosti 2,5 m a výměně vzduchu 6x za hodinu by byl na nejnižší úrovni vyžadován průtok vzduchu 300 m³ / h. Účinnost nástěnných digestoří a spol. ovlivňují 3 faktory:
Q = V x f
Při podlahové ploše 20 m², výšce místnosti 2,5 m a výměně vzduchu 6x za hodinu by byl na nejnižší úrovni vyžadován průtok vzduchu 300 m³ / h. Účinnost nástěnných digestoří a spol. ovlivňují 3 faktory:
- vedení vzduchového potrubí
- sací výkon
- vestavěný filtr
Přeskočit úsek
Vedení potrubí bez oklik
Jakýkoli ohyb odsávacího potrubí, který se nachází mezi digestoří a otvorem ve stěně domu, snižuje sací výkon. U pevné trubky se ztráta na kulatý kus pohybuje kolem 20 %, při použití ohebné hadice je to dokonce až 45 %. Proto se vyplatí co nejpřímější spojení.
Plný výkon proti páře a výparům
Sací výkon digestoří lze porovnat pomocí takzvané „fluidní dynamické účinnosti“. Ta se dělí do tříd A až G a závisí mimo jiné na způsobu konstrukce. Inovaci představují ploché digestoře a jiné modely s okrajovým odsáváním. U běžných konstrukcí je sací výkon nejsilnější ve středu filtrační plochy a slabší na okrajích. Na rozdíl od toho má digestoř s okrajovým odsáváním kryt přes povrch filtru. Mezi krycí deskou a vrchlíkem digestoře je mezera, kterou jsou nasávány páry z vaření, což je účinné opatření.
Filtrování tuku a zápachu
Další významnou složkou je účinnost odstraňování tuků, která udává, jaké procento obsahu tuků ve vzduchu je pohlceno – rovněž klasifikováno od A do G. Moderní digestoře mají tukové filtry z nerezové oceli, které lze používat trvale. Digestoře s recirkulací vzduchu mají také filtr s aktivním uhlím, který velmi spolehlivě redukuje pachy. Čím lepší je souhra, tím kratší dobu musí být odsavač během vaření a po něm zapnutý, aby se dosáhlo požadované redukce zápachu.
Jak mohu digestoř vyčistit?
V souvislosti s digestořemi je velmi důležitá čistota. Na plášť, kryty lamp, rámy filtrů a ovládací prvky, jakož i na prvky ze skla používejte jemné čisticí prostředky; na povrchy z nerezové oceli doporučujeme speciální čisticí prostředky na nerezovou ocel. Pokud se vše točí kolem otázky „Jak dostanu mastnotu z digestoře?“, můžete se uchýlit k osvědčeným domácím prostředkům: prášek do pečiva rozpouští mastné usazeniny, stejně jako rostlinné oleje. Setřete čistou vodou, otřete do sucha a kuchyně bude opět zářit.
Nejdůležitější je pravidelná péče o filtry: u kovových tukových filtrů to znamená myslet na čištění zhruba každé čtyři týdny. Vložte je do horké vodní lázně s mycím prostředkem rozpouštějícím mastnotu na dobu asi jedné hodiny, poté je opláchněte a nechte uschnout. Alternativně lze mnoho permanentních filtrů vložit do myčky nádobí. Filtr s aktivním uhlím byste měli měnit každé čtvrtletí, pokud je kuchyně používána jen příležitostně, postačí jej měnit každých šest měsíců.
Nejdůležitější je pravidelná péče o filtry: u kovových tukových filtrů to znamená myslet na čištění zhruba každé čtyři týdny. Vložte je do horké vodní lázně s mycím prostředkem rozpouštějícím mastnotu na dobu asi jedné hodiny, poté je opláchněte a nechte uschnout. Alternativně lze mnoho permanentních filtrů vložit do myčky nádobí. Filtr s aktivním uhlím byste měli měnit každé čtvrtletí, pokud je kuchyně používána jen příležitostně, postačí jej měnit každých šest měsíců.
Hlučnost digestoří
Při rozhodování věnujte pozornost také informacím o emisích hluku. Výrobci obvykle uvádějí hodnoty decibelů pro nejnižší a nejvyšší provozní úroveň. Pro orientaci: úroveň kolem 40 dB je považována za tichý šepot, 50 až 60 dB odpovídá hlasitosti běžného rozhovoru, běžný hluk v domácnosti dosahuje přibližně 70 dB. V tomto rozmezí se pohybuje většina digestoří.
Voňaví pomocníci do kuchyně: kupte digestoř výhodně v XXXLutz
Od běžné nástěnné digestoře z nerezové oceli přes decentní ploché digestoře se sklem až po ostrůvkové digestoře, u nás najdete to správné řešení! Kterou verzi preferujete? Samozřejmě máme také mnoho dalších kuchyňských spotřebičů a dalšího příslušenství pro kuchyň vašich snů. Podívejte se na sortiment XXXLutz s digestořemi a mnoho dalšího!