Nákup on-line 24/7 Způsoby dopravy Vyzvednutí/rezervace Způsoby platby Výhody s HIT kartou Výprodejové trháky Aktuální akce

Brousky na nože pro ostrost v kuchyni

Zní to paradoxně, ale je to pravda: ostré kuchyňské nože jsou bezpečnější než tupé. Při zacházení s nimi je totiž potřeba vynaložit méně tlaku, nesmeknou se tak lehce a krájení potravin jde snadněji od ruky. Kromě toho jsou přísady výborně nakrájené a ne rozmačkané. Rozdíl tak nejen vidíte, ale i jíte. Existuje celá řada důvodů, proč by kuchyňské nože měly být dobře naostřené. I ten nejlepší nůž časem ztratí svou ostrost. Jako první pomoc poslouží brousky s kovovým, keramickým nebo diamantovým povrchem, se kterými si dokážete nože nabrousit jednoduše sami v kuchyni.

Jak nabrousit nůž

Na rozdíl od brusných kamenů je brousek na nože začátečnickým modelem pro hobby kuchaře – s ním se vám podaří nabrousit čepele nožů obzvlášť jednoduše. Díky protiskluzovému úchytu a stabilnímu stojánku jsou moderní brusky bezpečné a snadné na ovládání. Většina z nich nabízí dva nebo tři stupně broušení – od hrubého po jemný. Před broušením byste ale měli nůž pečlivě očistit a dobře osušit. Pomocí jemného tlaku pak ostří nože několikrát protáhnete otvorem směrem k tělu. Pokud čepel nože poté ve vzduchu rozpůlí list papíru, bylo broušení úspěšné.

Brousky na nože pro různé čepele

Zatímco profesionální kuchaři své nože brousí téměř denně, měli by hobby kuchaři sáhnout po brusce přibližně jednou za dva týdny. Záleží na kvalitě brousku a nožů samotných. Obecně platí: čím lepší nůž, tím snadněji se dá nabrousit. Se správným brouskem můžete doma naostřit téměř všechny nože, dokonce i ty s vlnitým ostřím, výjimkou jsou keramické nože, které patří do rukou odborníků. V e-shopu XXXLutz najdete skvělé nabídky kvalitních brousků na nože. Pořiďte si například automatický brousek a vaše nože budou stále ostré. Pokud potřebujete poradit, obraťte se na náš odborný personál v některé z našich poboček.