Tip: U květinové soli je třeba se vyhnout použití mořské soli Fleur de sel, česky solný květ. Obsahuje více zbytkové vlhkosti než hrubozrnná mořská sůl a není vhodná pro mlýnky na sůl.
Potřebné bylinky a květiny najdete čerstvě natrhané na květnatých loukách a alpských pastvinách nebo doma na zahradě. Důležité je především to, že jsou jedlé. Květy a bylinkyy se poté suší. Uvedli jsme pro vás několik způsobů:
Pověste je ve svazcích vzhůru nohama.
Rozložte na mřížku o větší ploše.
Sušte je ve zkumavce nebo v dehydrátoru na nízkém stupni.
Tip: Pokud nejsou květy a bylinky viditelně znečištěné, neměli byste je omývat, abyste nezředili jejich chuť.
Krok 2: Smíchejte sůl a květy
V dalším kroku smíchejte sušené květy se solí. Předtím odstraňte stonky a stopky z květních hlávek. V případě velkých listů nebo květů je vhodné je dodatečně nasekat nebo rozdrtit. Nakonec smíchejte připravené květy a bylinky s mořskou solí nebo je vrstvu po vrstvě nasypte do mlýnku na koření. Tip: Pokud chcete květinovou sůl jemnější, můžete ji rozemlít v hmoždíři.
Vaše jemná květinová sůl je připravena! Skvěle se hodí jako zlatý hřeb příjemného posezení u jídelního stolu a dodá každému menu výrazný šmrnc. Protože se květinová sůl snadno připravuje jen v několika málo krocích, lze ji doporučit také jako dárek pro hosty na svatbě, křtinách nebo narozeninách.