Nákup on-line 24/7 Způsoby dopravy Vyzvednutí/rezervace Způsoby platby Výhody s HIT kartou Výprodejové trháky Aktuální akce
Pánev z nerezu a keramický hrnec na sporáku

Nerez, keramika a další materiály ve srovnání

Jaký materiál je nejvhodnější? Zde se dozvíte vše k nejdůležitějším materiálům hrnců a pánví a najdete vhodné nádobí dle svých potřeb. Pro radost z vaření!

Nerez a hliník – odolné materiály pro vše

Nerezový hrnec velký

Kvalitní pánve a hrnce z nerezu mají třívrstvou sendvičovou strukturu. Tak jsou optimálně využité elektromagnetické vlastnosti železa (vhodné pro indukci), dlouhá životnost nerezové oceli a vynikající vodivost tepla hliníku. Hliníkové pánve jsou cenově výhodné, ale doporučujeme je spíše jen na začátek. Pro pravidelné vaření je vhodnější nerezové nádobí.

  •   odolné a snadné na údržbu
  •   odolné proti poškrábání a žáruvzdorné
  •   dobrá vodivost tepla díky třívrstvé struktuře
  •   hliníkové pánve jako cenově výhodná volba pro začátečnické vaření

Nerezové nádobí

K dalším produktům

Keramika a teflon – nepřilnavý povrch

Keramická pánev hnědá

Každý, kdo rád vaří jen s trochou oleje nebo másla, důvěřuje pánvím a hrncům s nepřilnavým povrchem. Nádobí s teflonovou vrstvou je ideální pro šetrné smažení zeleniny, ryb a vajíček. Pro steaky a obecně k prudkému smažení nejsou teflonové pánve vhodné, protože povrch vydrží teploty jen do 250 °C. Naopak nádobí s keramickým povrchem je možné bez ztráty kvality rozpálit na 400 °C a je odolnější proti mechanickému zatížení kuchyňskými pomůckami a příborem. Čištění nádobí s nepřilnavým povrchem je obzvlášť praktické, protože na něm nezůstávají žádné připáleniny.

  •   vaření s použitím malého množství tuku
  •   snadné na údržbu
  •   keramický povrch lze rozpálit až na 400 °C
  •   keramika je velmi odolná proti poškrábání

Nádobí s nepřilnavým povrchem

K dalším produktům

Litina – nádobí s historií

Litinový pekáč

Litina patří už odjakživa k nejoblíbenějším materiálům pro pánve a hrnce. Především u pekáčů je litina velmi oblíbená, protože pokrmy se po smažení vyznačují nezaměnitelnou chutí. Zapražením tuku po opakovaném smažení v hrncích a pánvích z litiny vzniká jedinečné aroma chutí. Litinové nádobí je vhodné pro každý druh sporáku – díky vynikajícím žáruvzdorným vlastnostem je optimální pro použití na plynovém sporáku. Nádobí z litiny ale není vhodné do myčky nádobí, proto je celkem náročné na čištění.

  •   nezaměnitelná chuť
  •   velká odolnost proti žáru
  •   litina není vhodná do myčky nádobí

Litinové nádobí

Smaltované a silarganové nádobí – zaručená odolnost

Smaltovaný hrnec černá

Hrnce a pánve ze smaltu, známé i pod názvem silargan, přesvědčí vysokou odolností a žáruvzdorností. Kromě toho je povrch bez pórů a 100% bez niklu – obzvlášť důležitý aspekt pro alergiky. Pánve a hrnce ze smaltu jsou vhodné pro všechny typy sporáků. Smaltované nádobí se vyznačuje dlouhou životností a žáruvzdorností přes 400 °C, protože se povrch nemůže odlepit. Smaltovaný povrch je absolutně odolný proti poškrábání i rozbití, takže je téměř nezničitelný. Hrnce a pánve ze smaltu se proto optimálně hodí do trouby. Navíc lze smaltované nádobí bez problémů umývat v myčce nádobí.

  •   robustní
  •   velká odolnost proti žáru
  •   vhodné do myčky nádobí
  •   ideální pro alergiky na nikl
  •   ideální pro použití v troubě

Další tipy pro výběr materiálu

Bezpečné úchyty

Klasickým materiálem pro úchytky jsou umělá hmota a nerez. Oba materiály mají své výhody, které jsou praktické dle používání nádobí. Úchyty z umělé hmoty nejsou tak horké jako ty z nerezu, které jsou ale zase žáruvzdorné a snesou vyšší teploty v troubě. Při koupi pánve ale v každém případě dbejte i na údaje o žáruvzdornosti úchytek.

Poklice

Většina poklic je vyrobených z bezpečnostního skla, které nepraskne, když poklice spadne na zem. Ale ne každá poklice vydrží vysoké teploty v troubě. Proto při nákupu nových poklic pozorně čtěte údaje o produktu. Poklice z nerezu je proti žáru absolutně odolná – můžete ji bez problémů použít i při vysokých teplotách.

Vhodná velikost

Při vaření a smažení záleží i na velikosti. Příliš malá pánev je stejně nepraktická jako velká, se kterou se neobratně manipuluje a navíc spotřebuje zbytečně více proudu. Při nákupu nových pánví dbejte na to, abyste doma měli optimální mix velikostí: od malých pánví na míchaná vajíčka až po velké pánve s průměrem 32 cm na pokrmy pro celou rodinu.