Každý druh varné desky s sebou přináší určité vlastnosti. Pro indukční varnou desku je například nutné nádobí s magnetickým dnem. Pro sklokeramickou desku jsou vhodné v zásadě všechny hrnce a pánve. Plynové desky vyžadují pro změnu nádobí, které vydrží vysoké teploty. Na elektrické plotýnky se dá použít v podstatě veškeré běžné nádobí. V XXXLutz jsou téměř všechny hrnce a pánve vhodné pro všechny druhy varných desek.
Pokud ve své domácnosti používáte indukční varnou desku, musíte dbát při nákupu hrnců a pánví na to, aby měly magnetické dno, které kompletně přiléhá na varnou desku. Jen tak se nádobí rozehřeje. Obzvlášť vhodné jsou hrnce a pánve ze smaltu a železa, neboť mají magnetické vlastnosti. Také nerez 18/00 je ideálním materiálem pro dno indukčních pánví a hrnců.
Pro vaření na otevřeném plamenu jsou vhodné jen ty hrnce a pánve, kterým nevadí vysoké teploty. Materiály jako lité železo, hliník, ušlechtilá ocel a tradiční železné pánve jsou ideální. Pánve s teflonovým povrchem nejsou pro plynové sporáky vhodné, protože jejich povrch není přizpůsobený teplotám vyšším než 250 °C. Místo toho raději používejte nádobí s keramickým povrchem. Ve srovnání s indukcí a sklokeramickou deskou mají plynové sporáky tu výhodu, že hrnce a pánve nemusí mít rovné dno.
Kdo v kuchyni vsadí na klasickou sklokeramickou desku, je ve výběru pánví a hrnců flexibilní: u ní totiž neexistují omezení, co se týká výběru materiálu. Dbejte ale na to, aby nádobí vždy vyplnilo velikost plotýnky a jeho dno stejně jako u indukce kompletně přiléhalo na desku. Protože už jen při jednom centimetru volné plochy uniká až 30 % energie a teplo se optimálně nepřenáší na nádobí.
Klasickou elektrickou varnou desku známe asi všichni. Pro někoho je to trochu retro, jiný si bez ní vaření neumí představit. Na elektrickou varnou desku a elektrický vařič se hodí všechny běžné typy nádobí. Hrnce a pánve přijímají teplo z plotýnek a rozehřívají se. Elektrický sporák se sice delší dobu zahřívá, ale na druhou stranu pak déle udrží teplo, i když už je vypnutý, takže jídlo výborně „dojde“.