Japonské nože
Filtrovat
NŮŽ SANTOKU
NŮŽ SANTOKU
NŮŽ SANTOKU
Santoku – nůž „tří ctností“
Japonská kultura vaření nevsází ostrostí jen na wasabi – kuchyňské nože platí po celém světě jako jedinečné a nepředstihnutelně ostré. Ve více než 2000 let staré kovářské tradici jsou nože santoku ale relativně novým objevem. Neboť teprve před několika stoletími se začalo maso stále častěji objevovat na jídelníčku, a proto byl potřeba relevantní nůž. Nůž sanotoku krájí kromě masa i ryby a zeleninu – od těchto tří surovin je odvozen i jeho název santoku, který znamená „tři ctnosti“. Nůž santoku je mezi japonskými kuchařskými noži univerzálním pomocníkem při vaření, ale není vhodný jako náhrada nože na krájení bylinek.
Co dělá japonské nože tak jedinečné
Svou výjimečnou ostrostí přesvědčil nůž santoku již profi kuchaře po celém světě a je stále oblíbenější i u hobby kuchařů. Jako seznámení s japonskými noži se ale hodí i pro začátečníky. Ve srovnání se západními kuchařskými noži je nůž santoku lehčí a širší, což usnadňuje zacházení s ním. Nůž disponuje díky velkému rozestupu mezi čepelí a úchytem dostatkem místa na prsty. Horní hrot nože a úchyt tvoří jednu linii a přecházejí do široké špičky. Nápadné na nožích santoku jsou i prohlubně na čepeli.
Nesrovnatelně ostrý – japonský nůž santoku
Své extrémně dlouhé životnosti a ostrosti řezu vděčí nože santoku hlavně tvrdé a několikrát přeložené oceli. Jemný řez nožů santoku rozkrojí bez problémů i tu nejcitlivější zeleninu bez rozmačkání. Rádi byste si také pořídili takový kvalitní univerzální nůž? Zajděte jednoduše na e-shop XXXLutz a vyberte si ze široké nabídky japonských nožů – nebudete litovat!