Základem moderní sady nádobí je široká škála typů keramiky. Jaký je však rozdíl mezi sadou nádobí z kameniny a porcelánovou jídelní sérií ve značkové kvalitě, například od společnosti RITZENHOFF & BREKER, nebo kostním porcelánem?
Jídelní série z kameniny jsou obvykle poměrně robustní a často dokonce vhodné do mikrovlnné trouby. To z nich dělá jídelní set ideální pro každodenní použití. Po vypálení jsou kusy opatřeny voděodolnou vrstvou s glazurou na vnitřní i vnější straně. Svým rustikálním vzhledem upoutají pozornost na
jídelních stolech ve venkovském stylu.
Nejčastěji se setkáte se
sadou porcelánového nádobí. Protože materiál lze opracovat na tenko, je příjemně lehký do ruky. Konkrétní druhy porcelánu určuje poměr míchání hlavních složek kaolinu (hlíny), křemene a živce, přídavek dalších přísad a teplota výpalu.
Kostní porcelán je známý jako prvotřídní druh keramiky. Při jeho výrobě se jako jedna ze složek používá kostní popel, který zajišťuje průhlednost, zářivý lesk a vysokou odolnost. Jemný porcelán obsahuje menší podíl této stejnojmenné složky, ale přesto je obecně odolný proti nárazu, lze jej mýt v myčce a je zářivě bílý. Jídelní set z kostního porcelánu se postará o stolování na vysoké úrovni.