Nákup on-line 24/7 Způsoby dopravy Vyzvednutí/rezervace Způsoby platby Výhody s HIT kartou Výprodejové trháky Aktuální akce

Vidličky

Produktů

Vidlička jako stylový společník u stolu

Co mají vidličky společného s módou? V 18. století velmi mnoho, protože teprve tehdy se prosadil vícezubý jídelní příbor mezi širokou veřejností. Předtím měly vidličky více společného se zemědělstvím než s jídlem, a byly dokonce považovány za nástroj ďábla. Nanejvýš byly vidličky na maso používány v kuchyni k dělení velkých kusů. Ale postupně bylo i u stolu objeveno praktické využití k napichování, protože s vidličkou nemohou mastné kousky vyklouznout z ruky. Jasná výhoda oproti dosud převládajícímu „fingerfoodu“. Takže „napichování“ se stalo módou – nejprve na vytříbených knížecích dvorech, kde s tím dámy napichovaly sladké cukroví. Postupně si ale praktický nástroj k jídlu našel svoji cestu do zásuvek na příbory a dnes sem již neodmyslitelně patří. Obzvláště oblíbená je nerezová ušlechtilá ocel, protože tento materiál je chuťově neutrální, velmi hygienický a odolný vůči kyselinám. Ať již zrcadlově lesklá nebo matná, vidlička z ušlechtilé oceli vypadá vždy moderně. Pokud si přejete speciální vzhled, hodí se vidličky s držadly, která jsou vyrobená z barevného plastu nebo rustikálního dřeva, a tak vykouzlí na stole rozmanitost – také v praktické sadě vidliček nebo sadě příborů.

Dva, tři nebo čtyři: kolik zubů má jaká vidlička?

Kdo by chtěl při povídání u stolu ohromit svými věcnými znalostmi, může se při této příležitosti hned věnovat vidličkám: počet jejich hrotů je koneckonců otázkou, kterou si již položili mnozí. Odpověď na to je, že obvyklá stolní nebo menu vidlička má čtyři zuby. Tím je možné dobře napichovat, ale také vzniká široká plocha, na které může být sousto bezpečně dopraveno k ústům. Takže ideální kombinace mezi špízem a lžící! U dezertních vidliček se oproti tomu prosadily pouze tři zuby – tak je útlý příbor na dezert celkově ne příliš široký. U dezertních vidliček se také může stát, že je levý zub širší a na horním konci zkosený. Tak nahrazuje dezertní vidlička nůž, kterým se dříve moučník krájel. U exemplářů se dvěma zuby se zase jedná o vidličky na maso nebo servírovací vidličky, ze kterých se zachycené jídlo zase nechá snadno sundat. Kromě toho existuje ještě celá řada speciálních vidliček, jako jsou vidličky na ryby s otvorem pod prostředním zubem, vidličky na ústřice nebo vidličky na steaky.

Jednotlivě nebo v sadě: kupte nyní vidličky online

Ať již jednotlivě nebo v sadě vidliček, v e-shopu XXXLutz si můžete koupit spoustu vidliček. Jednoduše si prohlédněte náš velký sortiment různých druhů vidliček, abyste našli perfektní doplněk pro svůj příbor.