Kdo by chtěl při povídání u stolu ohromit svými věcnými znalostmi, může se při této příležitosti hned věnovat vidličkám: počet jejich hrotů je koneckonců otázkou, kterou si již položili mnozí. Odpověď na to je, že obvyklá
stolní nebo menu vidlička má čtyři zuby. Tím je možné dobře napichovat, ale také vzniká široká plocha, na které může být sousto bezpečně dopraveno k ústům. Takže ideální kombinace mezi špízem a
lžící! U
dezertních vidliček se oproti tomu prosadily pouze tři zuby – tak je útlý příbor na dezert celkově ne příliš široký. U
dezertních vidliček se také může stát, že je levý zub širší a na horním konci zkosený. Tak nahrazuje dezertní vidlička nůž, kterým se dříve moučník krájel. U exemplářů se dvěma zuby se zase jedná o
vidličky na maso nebo servírovací vidličky, ze kterých se zachycené jídlo zase nechá snadno sundat. Kromě toho existuje ještě celá řada speciálních vidliček, jako jsou vidličky na ryby s otvorem pod prostředním zubem, vidličky na ústřice nebo vidličky na steaky.