Nákup on-line Způsoby dopravy Osobní vyzvednutí/rezervace Způsoby platby Výhody s Hit kartou Výprodejové trháky Aktuální akce
Vysoký tlakový hrnec na sporáku

Tlakové hrnce

Polévky, luštěniny, guláš – tradiční jídla české kuchyně mají většinou dlouhou dobu přípravy. Protože ale v dnešní době musí jít všechno rychle od ruky, nesmí v žádné kuchyni chybět tlakový hrnec.
Brambory jsou v něm hotové kolem 5 až 7 minut. A kdo rád připravuje větší porce, ocení úsporu energie a času. Tlakové hrnce jsou díky své speciální konstrukci šetrné k potravinám a zachovávají přírodní aroma potravin.

Jak fungují tlakové hrnce

Turbo rychlý tlakový hrnec okamžitě rozeznáte od klasických hrnců díky jeho speciální poklici a tvaru. V podstatě se skládá ze 3 částí: hrnce, těsnění z gumy a poklice s bezpečnostním ventilem, který hrnec uzavře, aby byl vodo- a vzduchotěsný a nemohla uniknout vzniklá pára. Uvnitř hrnce vzniká nadtlak, který umožní vystoupat bod varu vody ze 100 °C na 120 °C, a pokrmy tak rychleji uvařit, což s sebou přináší mnohé výhody:

  • ušetří 50 % až 70 % času: tabulka s přehledem doby dušení udává čas přípravy různých pokrmů
  • ušetří kolem 50 % energie: teplo je využito efektivněji
  • šetří potraviny: vitamíny, minerály a výživné látky zůstanou zachovány, obzvlášť pokud se použije parní nástavec
  • zachová aroma: potraviny tak rychle nevyschnou a zůstane zachována původní chuť
  • zabraňuje zápachům: dobře padnoucí poklice drží všechna nežádoucí aromata z vaření hezky v hrnci

Vaření s tlakovým hrncem: tak jednoduché to je

Tlakový hrnec se nejprve naplní doporučeným množstvím vody a přísadami, poté se pevně uzavře pomocí poklice až do zacvaknutí. Teplota a vnitřní tlak jsou dosaženy, pokud to udává ukazatel tlaku na poklici hrnce. Poté se musí teplota snížit na nižší stupeň. Většinou disponují tlakové hrnce 2 stupni vaření. První je vhodný pro choulostivé potraviny, zatímco všechny ostatní se vaří na druhém stupni. Obecně se tlakové hrnce hodí pro přípravu ryb, omáček, luštěnin, brambor a k zavařování. Pokrmy, které je nutné během vaření neustále kontrolovat, je lepší připravit v klasickém hrnci.

Rychle & bezpečně s moderním tlakovým hrncem

Hobby kuchaři si možná musí na začátku zvyknout na syčení: u moderních tlakových hrnců je ale zajištěna absolutní bezpečnost – dokonce i když zapomenete, že máte zrovna něco na plotně. Tlakový ventil se totiž automaticky otevře, jakmile je dosažen maximální tlak. Nicméně je potřeba vyměnit těsnění, jakmile vyznačuje známky opotřebení nebo se zbarví – což nastává přibližně po 100 použitích. Kromě toho jsou tlakové hrnce většinou vhodné pro mytí v myčce a poklici lze pro důkladné vyčištění rozložit na jednotlivé části. Náhradní díly (například krytí ventilu) výrobci nabízejí k dokoupení. V e-shopu XXXLutz najdete velký výběr tlakových hrnců od výrobců jako WMF, Fissler nebo Kelomat. Přesvědčte se sami a pořiďte si tlakový hrnec jednoduše online!