Kuchyňské nože pro každou potravinu
Svět kuchyňských nožů je nekonečný – u XXXLutz najdete ideální výběr. K základnímu vybavení každé domácnosti patří kromě víceúčelového nože ještě alespoň jeden speciální nůž jako nůž na pečivo, na ryby, maso nebo na zeleninu. Tak je zaručena správná čepel pro každý druh krájení.
Rozdíly v kvalitě: kuchyňské nože všech cenových kategorií
U XXXLutz lze pořídit nože všech stupňů kvality – od základních modelů pro hobby kuchaře přes moderní keramické nože až po japonské nože s dřevěným úchytem. Nože se rozlišují nejen v tvrdosti čepele a odolnosti mytí v myčce, ale i v tom, jak dlouho čepel vydrží ostrá.
Přeskočit úsekJednoduché kuchyňské nože
Nože cenově výhodných modelů jsou většinou vyrobené z čepelové oceli (oceli pro nože) v různých stupních kvality. Proto jsou cenově výhodnější než kované nože, ale také nemohou držet krok s ostrostí čepele a vlastnostmi krájení kvalitních kuchyňských nožů. Značky kuchyňských nožů
WMF a Fissler také nabízí levnější varianty, které jsou značně odolnější a s delší životností než tradiční kuchyňské nože s čepelovou ocelí.
Keramické nože
Keramické nože jsou stále oblíbenější, neboť patří k nejtvrdším kuchyňským nožům na světě. Navíc jsou 100% odolné proti mytí v myčce a zůstanou v průměru 10krát déle ostré než normální ocelové nože. Tato tvrdost má ale kromě svých výhod i malé nevýhody: keramické nože se nedokáží tak přizpůsobit krájení – na rozdíl od filetovacího nože – a při pádu na zem se snadněji rozbijí.
Kované kuchyňské nože
Kvalitní kuchyňské nože z kované oceli přesvědčí svými vynikajícími krájecími vlastnostmi a dlouhou ostrostí čepele. Používají se odlišná složení oceli pro různé použití nožů. Kované filetovací nože mají například měkké flexibilní čepele pro velmi jemné filetování podél kůže. Pozor: jen speciální ocel 18/10 je absolutně nerezová a vhodná do myčky nádobí.
Japonské kuchyňské nože
Japonské nože platí za nejlepší kuchyňské nože světa, což lze vysvětlit dlouhou tradicí kovářského umění v Japonsku. Tyto kuchyňské nože jsou extrémně odolné, přesvědčí svou extrémní ostrostí a kvalitním zpracováním. Japonské nože se považují za výborně vyvážené. Kvalita má ale samozřejmě svou cenu – stejně tak je tomu i u japonských nožů.
Kuchyňské nože pro každý druh použití
Přeskočit úsekNa každé menu se používají různé speciální nože, protože každý nůž má svůj specifický výbrus nebo například měkčí čepelovou ocel, aby bylo dosaženo dokonalých výsledků řezání a krájení.
Kuchařské nože
Relativně velký a široký tvar kuchyňského nože patří k absolutním standardním modelům, protože ho lze použít univerzálně.
- velmi odolný
- vhodný pro všechny druhy krájení
- jednoduchý na ovládání
Japonské nože
Nože santoku jsou obzvlášť odolné a precizní, jsou klasikou mezi japonskými noži. Vhodné i pro začátečníky!
- velmi ostrá čepel pro jemný řez
- nerozmačká potraviny
- ideální pro ryby, maso a zeleninu
Nože na maso
Tyto kuchyňské nože mají obzvlášť dlouhou a úzkou čepel, která nakrájí i větší kusy masa vcelku.
- neroztřepí maso
- maso nelepí na úzké čepeli
- precizní řezy
Nože na chleba
Vlnité ostří je typické pro tyto kuchyňské nože a usnadňuje krájení křupavé kůrky chleba.
- perfektní pro křupavé povrchy pečiva
- ideální pro krájení chleba nebo vepřové pečeně
- dlouhá a silná čepel pro lepší krájení i těch nejtvrdších kůrek
Nože na zeleninu
Díky vlnitému ostří se dají lehce nakrájet rajčata, papriky a jiná zelenina se silnou dužinou.
- vlnité ostří pronikne i nejpevnější slupkou a tvrdými kůrkami
- vlnité ostří umožní i u měkké zeleniny čisté řezy bez rozmačkání
- praktický tvar pro komfort při krájení ovoce a zeleniny
Loupací nože
Kuchyňské nože k loupání jsou malé nože s tvarovanou čepelí, které se dobře drží v ruce a přizpůsobí se krájení např. jablek atd.
- čepel je dlouhá většinou 8 cm
- speciální tvar pro snadnější loupání
- čepel nože se přizpůsobí každému směru loupání
Tip poradce
Jak správně čistit kuchyňský nůž
Kvalitní kované kuchyňské nože by se neměly v žádném případě umývat v myčce nádobí, protože čisticí prostředky můžou snižovat tvrdost oceli čepele. Doporučujeme nože po každém použití opláchnout teplou vodou a jemným protředkem na umývání nádobí a poté osušit kuchyňskou nebo papírovou utěrkou.
Nakupujte kuchyňské nože online 24 hodin denně
Potřebujete nové kuchyňské nože? Tak to jste v e-shopu XXXLutz naprosto správně. Zde si totiž můžete vybrat z velkého a bohatého sortimentu od keramických po japonské kuchyňské nože a svého favorita si dokonce nechat zaslat pohodlně až k sobě domů. Pokud máte speciální přání nebo potřebujete poradit, neváhejte navštívit některou z našich poboček.